Drzewo Życia

Drzewo Karite, znane również jako Shea, Galam lub Masłosz Parka jest wśród tubylców Zachodniej i Centralnej Afryki, na obszarze której występuje ta niezwykła roślina, traktowana jak Świętość i nazywana często Drzewem Życia. Dlaczego? Otóż rośnie ona w niezwykle trudnym klimacie,w porze suchej, samotnie pośród Sawanny i żyje aż do 300 lat. Jej różne części wykorzystywane są przez tybylców na wiele sposobów. Kora drzewa stosowana jest na bóle brzucha; kwiaty, owoce i nasiona są jadalne, olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, a znane nam wszystkim Masło Shea wytwarzane z orzechów Masłosza jest niezwykłym, podbijającym Świat składnikiem używanym do pielęgnacji skóry oraz najważniejszym towarem eksportowym Zachodniej Afryki zapewniającym ogromnej części tamtejszej populacji pracę, pieniądze i lepsze warunki bytu. Myślę więc że słowo 'Karite' oznaczające w jednym z Afrykańskich dialektów 'Życie' idealnie odzwierciedla wyjątkowość tej rośliny.

Tradycyjna receptura wytwarzania Masła Shea przebiega bez użycia składników chemicznych i jest ona przypisana kobietom - mężczyźni nie biorą udziału w zbiorach i produkcji masła, a obyczaj zakazuje im dotykać drzewek z wyjątkiem wycinki. Orzechy Masłosza, przypominające kształtem śliwki są ręcznie zbierane, następnie rozłamywane, prażone I rozgniatane. Później dodaje się do nich wodę i gotuje aż do momentu gdy na powierzchni wody zbierze się śmietanka, będąca właśnie Masłem Shea. Zbiera się ją, pozostawia do wystygnięcia i gotowe !!!

Zapewne nie raz słyszeliście już o właściwościach Masła Shea jednak nie byłabym sobą gdybym Wam o nich nie przypomniała. Otóż Masło Karite natłuszcza, zmiękcza, wygładza skórę, poprawia jej elastyczność, łagodzi zaczerwienienia, podrażnienia, stany zapalne, zmiany alergiczne, wspomaga regenerację skóry, chroni przed słońcem, wiatrem, chłodem, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Ufff ma naprawdę moc niezwykłych właściwości. Masło, którego używam w kosmetykach Mayka pochodzi z Ghany, jest fair trade, nierafinowane i organiczne, czyli najbardziej wartościowe i zawierające bogactwo wspaniałych składników takich jak kwasy tłuszczowe- oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy, witaminy A, E i F, a także allantoinę i trójglicerydy. Znajdziecie je we wszystkich naszych kremach -do twarzy, pod oczy, do rąk, do stóp i oczywiście na rozstępy.

Jednak największa jego zawartość znajduje się w kremie Mayka Natural Protection stworzonego z myślą o najmłodszych buziach narażonych szczególnie na negatywne warunki atmosferyczne. Nie zawiera wody, ani olejków esencjonalnych, a zamiast nich obok Masła Shea znajdziecie Olej Owsiany, z Otrąb Ryżowych, Marchewkowy Macerat, Organiczny Nierafinowany Olej Kokosowy oraz Naturalną Witaminę E.

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Mayka Skincare Limited

95 Meadow Street, Preston

Lancashire, UK

PR1 1TS
Tel: +44 (0) 7871585845.

Registered company number: 11160981

Mayka Skincare is a registered Trade mark. UK00003266228

VAT No. 313286618

​© 2018, Mayka Skincare